Passaat op Facebook Passaat op Twitter
Calamiteitenfonds SGR ANVR
Tibet
Home>Bestemmingen>Tibet

Tibet

Eeuwenlang afgesloten van de buitenwereld, oefent dit mysterieuze Boeddhistische rijk een enorme aantrekkingskracht uit. Achter het imposante bergmassief gaat een wereld schuil van uitgestrekte hoogvlaktes met kleine dorpjes, hoge bergpassen versiert met gebedsvlaggetjes, kleurrijke kloosters met rijen gebedsmolens en graslanden met nomadententen omringt door schapen en yaks.

Een reis in Tibet vraagt om een goede planning om vele redenen. Er is natuurlijke de hoogte, waar je met een goed reisplan probleemloos van je reis kunt genieten. Maar Tibet is een speciale regio in China en zonder een vergunning ( permit ) kan je hier niet eens naar toe. Omdat we over meer dan 20 jaar ervaring met reizen organiseren in Tibet beschikken, kunnen we dit voor je uit handen nemen, zodat je kunt genieten van machtige vergezichten en de mystieke sfeer in de kloosters.

Praktische informatie

Klimaat:
De gemiddelde hoogte van Tibet ligt op ongeveer 4000 meter, wat natuurlijk zijn invloedheeft op het weer. Daarnaast wordt het afgeschermd door de Himalaya van de moesson regens. Dit heeft tot gevolg dat het er weinig regent en het 痴 avonds flink kan afkoelen. Tijdens de zomer regent het af en toe en zorgt ervoor dat de graslanden een prachtig bloementapijt hebben. De temperaturen in Lhasa (3600 meter) komen ’s zomers zelden boven de 20 graden Celsius uit. Buiten Lhasa zit je vaak hoger en is het dus kouder. Een vuistregel is dat voor elke 100 meter die je stijgt, de temperatuur ongeveer 0,7 graad daalt.
In het voor- en najaar is het kouder, maar wel vaak helder weer, waardoor je prachtige vergezichten hebt op de vele bergen. Je moet ’s nachts rekening houden met nachtvorst en op de graslanden kan er zelfs rond die tijd wat (natte) sneeuwval zijn. Overdag zijn de temperaturen niet hoog maar de felle zon zorgt voor veel stralingswarmte.

Geld: 
In de drie grote steden zijn tegenwoordig pinautomaten waar je geld kunt pinnen. Creditcards kunnen wel gebruikt worden in grote steden, maar de commissie die je per transactie betaald is vrij hoog. Daarbij is geld via een creditcard opnemen een nogal tijdrovende onderneming in China/Tibet. Hoeveel geld je moet meenemen hangt sterk af van je eigen uitgavenpatroon. De genoemde bedragen zijn minimum bedragen en het is verstandig om extra geld mee te nemen voor souvenirs, fooien en dergelijke.
Het minimum bedrag waar je per week op moet rekenen is € 150.= Dit bedrag besteed je aan entrees, excursies, eten en drinken, taxi’s en waskosten voor je kleding en dergelijke zaken.

Vluchten:
Er zijn geen internationale vluchten van Amsterdam naar Lhasa. Gezien de grote hoogte van Lhasa (3600m) en Tibet, is dat maar beter ook. Je kunt enkel via Kathmandu (Nepal) of via meerdere steden in China naar Lhasa vliegen. Houdt er wel rekening mee dat invliegen op Lhasa direct na een internationale vlucht niet zonder risico’s is in verband met hoogteziekte.
We adviseren iedereen TEN ZEERSTE om eerst te acclimatiseren in lager gelegen gebieden, voordat je afreist naar Lhasa. Er zijn overigens vele manieren om naar Lhasa te reizen. lees hieronder waarom dat via China veel beter is.

Het is vanuit Nepal een heel stuk moeilijker om Tibet in te komen, omdat je behalve een permit voor Tibet, ook nog eens de grens over moet en dat zijn twee hindernissen ineen. Dat is natuurlijk vragen om problemen. De regels wijzigen regelmatig, maar over het algemeen komt het er op neer dat als je over land reist, het vaak (dus niet altijd) wel te regelen is, al zijn daar vaak wel extra kosten aan verbonden. Wil je vliegen vanaf Kathmandu naar Lhasa, dan komt er ook nog eens de Chinese luchtvaartmaatschappij bij en dat is weer een extra hindernis. Zij geven in de meeste gevallen enkel een ticket af als je kunt aantonen dat je met een groep van minimaal vijf personen een groepsreis in Tibet geboekt hebt.

Maar wat wellicht het grootste probleem is, is de hoogte als je vanaf Kathmandu naar Tibet reist. Kathmandu ligt op slechts 1200 meter, Lhasa op 3600 meter. Zou je invliegen vanaf Kathmandu naar Lhasa, zonder dat je geacclimatiseerd bent, is de kans dat je ziek wordt 50%. We hebben hier genoeg ervaring mee opgedaan om te weten waar we het over hebben, maar we houden je niet tegen als je er zelf ook wilt achterkomen.

Reis je via China en ben je zo verstandig om te acclimatiseren in een Tibetaanse regio (zoals Xiahe, Xining of Zhongdian bijv.) dan heb je van alle problemen zoals hierboven beschreven veel minder last! Daarnaast is het prijsverschil minimaal en afhankelijk van het seizoen en de route die je wilt volgen, is het soms zelfs GOEDKOPER!

Daarnaast zie je een andere kant van Tibet (geldt met name voor regio Xiahe, Zhongdian, Litang ed) dan dat je in de huidige provincie Tibet ziet. Deze regio’s zijn vaak authentieker qua Tibetaanse cultuur dan in de provincie Tibet. Voordat de Chinezen Tibet annexeerden, was dit ook gewoon Tibet.

Genoeg redenen om via China naar Tibet te reizen en daarom vind je bij Passaat verre reizen enkel reizen naar Tibet vanaf China of beter gezegd vanaf Tibetaanse regio’s in China.

Inentingen en medicijnen:
Voor China (Tibet) worden de volgende inentingen geadviseerd:

  • Typhus: 1 prik, minimaal 13 weken voor vertrek. Geldigheid: 3 jaar.
  • DTP: 2 prikken met 1 maand tussen beide prikken. Geldigheid: 15 jaar. Na 15 jaar 1 herhalingsprik.
  • Hepatitis A (Geelzucht): 1 prik gammaglobine. Geldigheid: afhankelijk van de dosis 6 weken tot 3 maanden. Een andere mogelijkheid is Havrix: 2 prikken. Geldigheid: 10 jaar.

Malaria komt in Tibet niet voor. Voor precieze informatie over andere medische voorzorgsmaatregelen, adviseren we je contact op te nemen met de plaatselijke GG en GGD, de huisarts, het AMC in Amsterdam 020, of tel 0900 - 95 84 (tel informatie),reizigersadvies- en vaccinatiebureau of Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam tel 0900 - 503 40 90, voor afspraken 010-412

Van iedere deelnemer wordt verwacht dat hij/zij zelf zorgt voor zijn eigen medicijnen.

 

Algemeen

Wat mee te nemen en voorbereiding.
Je moet er rekening mee houden dat je regelmatig zelf met je bagage moet sjouwen. Je doet jezelf geen groter plezier door niet te veel mee te nemen. Een mooi streefgewicht is 12 Kilo. Aan kleding hoef je niet al te veel mee te nemen, aangezien je in een aantal hotels je kleding goed kunt laten wassen.
Zomerkleding, een warme trui of jas, een lange broek, toiletartikelen, een handdoek, een regenjas of paraplu, een dagrugzakje en een lakenzak zijn de belangrijkste items (een warme slaapzak is aan te bevelen, maar niet echt nodig, mits je geen trek- of wandeltocht loopt). Een paar stevige wandelschoenen met een goede grip en steun zijn een onmisbaar bezit. Dit alles kun je het beste verpakken in een roltas evt. met schouderband, of rugzak zonder buitenframe. Een koffer kan wel, maar is beslist niet handig en wordt eigenlijk ontraden. Een uitgebreide checklist wat handig is om mee te nemen, wordt naar je opgestuurd, nadat de boeking binnen is.

Reisdocumenten
Je paspoort moet bij vertrek uit China ( tibet hoort bij China ) nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Voor China heb je ook een visum nodig, Wij zullen na boeking je van alle gegevens en papieren voorzien die nodig zijn voor de aanvraag. De meest actuele informatie mbt visum voor China is terug te vinden op http://visumcentrale.nl/?login=passaatverrereizen

Voor het reizen in de provincie Tibet is een permit nodig. Deze verzorgen wij en ontvang je als je vertrekt in China naar Tibet. Permits worden 3 weken voor aankomst pas uitgegeven in Lhasa en worden dan verstuurt naar de stad in China vanwaar je vertrekt naar de provincie TIbet.


Verzekeringen
Voor al onze reizen is een reisverzekering verplicht. Je kunt deze bij diverse (online) aanbieders zelf eenvoudig afsluiten. Er is tegenwoordig een veelheid aan verschillende pakketten en mogelijkheden, maar zorg er in ieder geval voor dat de medische kosten tegen kostprijs verzekerd zijn.
Een annuleringsverzekering hoeft niet, maar we adviseren het je wel af te sluiten. In de regel dient een annuleringsverzekering binnen 7 dagen na facturering te worden afgesloten! Ook voor annuleringsverzekeringen zijn vele online aanbieders.

Per Spoor naar het Dak van de Wereld

20 dagen | 3655,00

Met deze reis combineer je de hoogtepunten van China met die van Tibet en reis je per trein en auto over de hoogste passen ter wereld! Om dat probleemloos te laten verlopen, overnacht je in een Tibetaans kloosterdorp Ta'er Si nabij Xining op een aangename hoogte van 2600 meter, zodat je de hoogtepunten als Lhasa, Gyantse en Shigatse en de hoogste punten van je verdere reis met plezier kunt beleven.

Zie dag tot dag reisplanning (PDF) Deze steden toevoegen aan mijn reisplan
Zie dag tot dag reisplanning (PDF) Deze steden toevoegen aan mijn reisplan

Tibet Top Tour

22 dagen | 3023,00

Dit is een van de meest afwisselende routes voor een Tibetreis. Je reist eerst door Amdo, een van de meest Tibetaanse regio's in China, waar je via Zhaohua naar het natuurpark Jiuzhaigou reist en verder naar  kloosterstadjes Langmusi en Xiahe. Goed geacclimatiseerd met de trein naar Tibet en  daarna langs de bekende hoogtepunten naar Mnt Everest BC bij Rongbuk en dwars door de Himalaya naar Nepal.

Zie dag tot dag reisplanning (PDF) Deze steden toevoegen aan mijn reisplan
Zie dag tot dag reisplanning (PDF) Deze steden toevoegen aan mijn reisplan

China Tibet Grand Tour

27 dagen | 3488,00

Twee topbestemmingen in een reis gecombineerd, maar wel op een speciale manier. Door in het zuiden te beginnen, bouw je de hoogte zeer goed op, zodat je in Tibet probleemloos kunt genieten. Via de schilderachtige plaatsen  als Yangshuo, Longji, Dali en Lijiang, reis je via Zhongdian naar het 'Dak van de Wereld' en eindig je met de grootse keizersteden Xi'an en Beijing.

Zie dag tot dag reisplanning (PDF) Deze steden toevoegen aan mijn reisplan
Zie dag tot dag reisplanning (PDF) Deze steden toevoegen aan mijn reisplan

Ontdek het andere Tibet

16 dagen | 1990,00

Dit unieke stuk Tibet maakte vroeger deel uit van het Tibetaanse Rijk onder de naam Kham. Zo heet het nog steeds, alleen ligt het nu buiten de provincie Tibet, maar het is hier Tibetaanser dan waar dan ook. Trek over eindeloze grasvlaktes met nomaden bij Ganzi, bezoek mysterieuse kloosters zoals in Sertar en in Dege, ontwaar de machtige bergen bij Manigango en ervaar het kloosterleven in Tagong. Weinig tot geen toeristen, dus een reis die enkel geschikt is voor diegene die tegen een stootje kunnen.

Zie dag tot dag reisplanning (PDF) Deze steden toevoegen aan mijn reisplan
Zie dag tot dag reisplanning (PDF) Deze steden toevoegen aan mijn reisplan

Mijn reisplan

Steden

Over Passaat

Onze filosofie is simpel; geen mens is hetzelfde, dus geen reis kan hetzelfde zijn. Al sinds 1998 organiseren we daarom reizen 100% op maat en hebben door de jaren heen zeer veel kennis en goede contacten opgebouwd om dat waar te maken. Samen gaan we op zoek naar jouw ideale reis en dat werkt vaak inspirerend voor zowel jou als voor ons. We hebben nog nooit twee keer dezelfde reis georganiseerd en dat willen we graag zo houden; echt op maat!

We werken volgens het principe: een complete reis voor een complete prijs. Je zult op onze site daarom geen supergoedkope prijzen vinden, waar je dan vervolgens allerlei zaken nog bij moet optellen voordat je tot een uiteindelijke totaalprijs komt. We informeren je ook compleet, heldere informatie wat is inbegrepen en in welke hotels je verblijft; Je weet wat je boekt bij ons. Dat lijkt ons een vanzelfsprekende en prettige manier van samenwerken met je.

SGR ANVR Calimiteitenfonds 20 jaar Passaat

Bestemmingen

Selectie toegevoegd aan uw reisplan.

Bel mij terug

 

* Velden met een * zijn verplicht.

Naam*
Telefoon*
Datum
Tijd
Betreft
Verzenden

Verstuur reisplan

 

* Velden met een * zijn verplicht.

Voorletters *
Geslacht
Achternaam *
Adres
Plaats *
Telefoon *
E-mail *
Indicatie vertrekdatum *
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.
Aantal dagen *
Aantal personen *
Budget pp incl vlucht *
Comfort hotels *
Opmerkingen
Verzenden